7 schoonmaaktips met schoonmaakazijn

7 schoonmaaktips met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een eeuwenoud wondermiddeltje om mee schoon te maken en vandaag de dag nog net zo populair als vroeger. Ook ik ben fan. Het is goedkoop, biologisch afbreekbaar en je kunt het bijna overal voor gebruiken — let op: lees voor het gebruik van schoonmaakazijn bij huishoudelijke apparaten altijd eerst de voorschriften van de fabrikant. Ter inspiratie heb ik 7 schoonmaaktips met schoonmaakazijn voor je op een rij gezet. Dus, stroop die mouwen omhoog en ga aan de slag! Een blinkend resultaat is je beloning. 

Ramen schoonmaken

Warm water en een scheutje schoonmaakazijn: meer heb je niet nodig voor blinkend schone en streeploze ramen.

Waterkoker en koffiezetapparaat ontkalken

Vul de waterkoker met een deel water en een deel schoonmaakazijn en breng aan de kook. Herhaal dit net zolang totdat de kalkaanslag is verdwenen. Giet het water en de azijn uit de waterkoker en spoel grondig schoon met water. Bij het koffiezetapparaat vul je het waterreservoir met een deel water en een deel schoonmaakazijn en laat je hem doorlopen. Indien nodig herhalen, totdat alle kalk is verdwenen. Laat het koffiezetapparaat naderhand doorlopen met schoon water om hem goed schoon te spoelen.

Onkruid, mos en groene aanslag op stoeptegels verwijderen

Vul een hogedrukspuit met een deel water en een deel schoonmaakazijn (hoe hardnekkiger het onkruid en mos hoe minder water en meer azijn je moet gebruiken, of gebruik de azijn puur) en spuit hiermee over het onkruid, of over de mos. Het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Let op bij terrastegels van natuursteen, zie onderstaande opmerking.

Schoonmaakazijn als wasverzachter

Schoonmaakazijn is een goed en goedkoop alternatief voor wasverzachter: het maakt je kleding zacht en laat geen geur achter. Daarnaast verwijdert het ook kalkaanslag en zeepresten in de wasmachine: twee vliegen dus in één klap!

Kanttekening: Sommige mensen beweren dat schoonmaakazijn de rubbers van de wasmachine aantast en dat je daarom beter natuurazijn kunt gebruiken als wasverzachter.

(Gele) Zweetvlekken in kleding verwijderen

Gele zweetvlekken onder de oksels van witte kleding of zweetvlekken in de kraag? Leg de kleding in een emmer met warm water en een flinke scheut schoonmaakazijn. Laat een dag weken en was de kleding de volgende dag in de wasmachine.

Sanitair schoonmaken

Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en zet op de badkamer en wc. Bruine (kalk)strepen in de wc pot? Spuit in met schoonmaakazijn en laat een dag trekken. De volgende dag doorspoelen en de vlekken zijn verdwenen. Kalkaanslag op de douchekop en doucheslang? Leg ze in een emmer met water en een scheut schoonmaakazijn en laat een dag dag staan: de volgende dag is de kalk verdwenen. Verder is schoonmaakazijn ideaal voor het schoonmaken van de badkamerspiegel, (glazen) douchedeuren, badkamertegels, kranen, voegen, etc. Wel altijd goed naspoelen met schoon water, anders trekt het zuur in het materiaal.

Aangekoekte pannen schoonmaken

Een aangekoekte zwarte pan wordt weer blinkend schoon met schoonmaakazijn. Vul de pan met water en een flinke scheut schoonmaakazijn en breng het water aan de kook. Laat 15 minuten koken en zet het vuur uit. Laat de pan nog 10 minuten weken met het hete water. Verwijder het water uit de pan en maak de pan schoon met een afwasborstel (geen schuurspons) en wat afwasmiddel. Goed schoonspoelen met water.

Let op! Schoonmaakazijn kun je niet gebruiken op kalkhoudende materialen (bijv. natuursteen en kalkhoudende voegen), roestvrij staal en is niet geschikt om mee te koken.

Weet jij nog een handige schoonmaaktip met schoonmaakazijn? Deel hem in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd!

Speak Your Mind

*