Rond deze tijd van het jaar krijgen veel mensen de eindafrekening van hun energieleverancier op de deurmat. Na een lange en strenge winter kan die rekening soms behoorlijk tegenvallen. Daarom geef ik je een aantal handige tips om het energieverbruik in je keuken aanzienlijk te verminderen.
- Spoel het ergste vuil op borden en bestek altijd eerst af onder de kraan voor je ze in de vaatwasser zet. Je krijgt de vaat dan op de laagste temperatuur van je vaatwasser keurig schoon. Zorg er ook altijd voor dat de vaatwasser helemaal vol zit wanneer je hem aanzet, zo bespaar je een hoop energie op jaarbasis.
- Een waterkoker kan een enorme energieslurper zijn als je hem verkeerd gebruikt. Ontkalk daarom je waterkoker regelmatig, zodat hij zijn werk optimaal kan doen. Verwarm ook niet meer water dan je nodig hebt. Wist je trouwens dat wanneer je pasta gaat koken, en je het water eerst in de waterkoker kookt, dat goedkoper is dan het water in de pan koken!
- Vervang oude en slecht sluitende rubbers van de koelkast. Door de slechte sluiting en vaak hard geworden rubbers ontsnapt veel kou, waardoor je koelkast onnodig vaak blijft koelen. Het vervangen van de rubbers is daarom een kleine investering die zich snel terug verdiend.
- Ontdooi bevroren voedsel in de koelkast. Haal je bevroren eten de avond ervoor al uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien, zo blijft alle kou in de koelkast en gaat het niet verloren in de warmere keuken. Tevens verdient het langzaam ontdooien in de koelkast altijd de voorkeur omdat ontdooien in de (warmere) keuken de vorming van ziekmakende bacteriën kan stimuleren.
- Elektrisch koken of op gas? Koken op gas is het meest voordelig. Persoonlijk vind ik dit ook het fijnste om op te koken.
- Stel de juiste temperatuur in van je koelkast en vriezer. De meest ideale koelkasttemperatuur ligt tussen de 4 of 5 graden Celsius (stand 2-3). Voor de vriezer is -18 graden Celsius het beste. Iedere graad lager zorgt voor een toename in je energieverbruik. Ook is het belangrijk om de vriezer regelmatig te ontdooien. Aangekoekt ijs is een flinke energieslurper!
Weet jij nog meer handige bespaartips voor in de keuken? Laat het me weten in een reactie hieronder!
(Visited 656 times, 1 visits today)
Geef een reactie