Bladluizen. Je krijgt er onherroepelijk mee te maken deze zomer. Bladluizen zijn een grote vijand van planten en komen in grote hoeveelheden voor, met massa’s tegelijk, en doen zich tegoed aan plantensappen. Je ziet ze bijna niet en hebben een rode, groene of zwarte kleur. Eén ding hebben ze wel gemeen: ik krijg er ongelooflijk de kriebels van! Het lieveheersbeestje is hun grootste vijand, daarom vindt je die kleine rode rakkers vaak in de buurt van een luizenplaag. Bladluizen kunnen je planten ongelooflijk toetakelen. Dat is te zien aan plotselinge vergeling van de plant, bladeren die vervormen… verwelken… met de plantendood zelfs tot gevolg. Tijd om op te treden!
WAT ZIJN BLADLUIZEN?
Bladluizen zijn ongeveer 0.5 mm groot en horen tot de snavelinsecten. Met hun ‘snavel’ prikken ze in/door de plant en zuigen zo plantensappen vol voedingswaarden op. Bovendien vermenigvuldigen ze zichzelf ongelooflijk snel. En zo zit je plant binnen de kortste keren vol met bladluis. Bladluizen scheiden een suikerachtige stof af via hun achterlijf waar mieren weer dol op zijn. Zo duwen ze met hun mierenpootjes op het achterlijf van de luis als ze zin hebben in een suikerdrankje. In ruil voor deze lekkernij beschermen de mieren hun zoethoudertjes tegen vijanden, zoals het lieveheersbeestje.
WAAROM HEBBEN MIJN PLANTEN BLADLUIS?
Wanneer er een teveel aan voedingsstoffen is bij een plant duiken de bladluizen daar op af. Vooral in het voorjaar worden er ook bladluisbabies geboren met vleugels. Deze kunnen zich dan, wanneer ze volgroeit zijn, laten meevoeren door de wind en zo van plant tot plant reizen. Vervolgens vermenigvuldigen ze zich weer en de ellende begint weer van voor af aan.
1. VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Misschien wel de allerbeste tip; voorkom bladluizen. Klinkt dat niet simpel? 🙂 Dit kun je doen door een te veel mieren uit je tuin te weren. Zoals eerder vermeld, dit zijn elkaars beste vrienden maar geen goede match made in haven voor ons. Zorg ook voor sterke planten zonder over- of onderbemesting. Bladluizen houden namelijk van zwakke planten. Sterk houden dus, die plant.
2. LUIZEN BESTRIJDING MET LIEVEHEERSBEESTJES
Dit is echt de meest milieuvriendelijke methode. Lieveheersbeestjes zijn dol op bladluizen. Zelfs de larven van lieveheersbeestjes eten zo rond de 400 bladluizen per larf. Eenmaal volwassen eet een lieveheersbeestje tijdens zijn leven nog eens 5000 bladluizen! Zorg ervoor dat je het de lieveheersbeestjes naar hun zin maakt. Je kunt bijvoorbeeld speciale lieveheersbeestjeskastjes plaatsen, waar ze in de winter of bij nat weer in kunnen schuilen . Deze kastjes zijn bij diverse webshops verkrijgbaar. Heb je geen lieveheersbeestjes in je tuin? Ook deze kun je online aanschaffen! Reken op ongeveer € 13 per 30 lieveheersbeestlarfjes.
3. LUIZEN BESTRIJDEN MET ZEEP EN SPIRITUS
Vul een emmer met ongeveer 25 gr. groene zeep en ongeveer 20 à 30 ml spiritus. Voeg daarbij ongeveer 1 l lauwwarm water. Vervolgens goed doorroeren waarna je met de plantenspuit je planten in kunt spuiten. Herhaal deze procedure een aantal dagen voor een optimaal resultaat. Let op, doet dit het liefst niet in de volle zon omdat dit schade aan je planten kan veroorzaken!
4. LUIZEN BESTRIJDEN MET IJSKOUD WATER
Bladluizen kunnen helemaal niet tegen koud en water, daarom zitten luizen vaak onder het blad. Heel effectief is dan om met een waterstraal de bladluizen er af te spuiten. Dit helpt enkel wanneer de aantasting nog niet te groot is. Of spuit elke ochtend de planten in met ijskoud water. Bladluizen haten kou, en zullen daardoor niet vermeerderen en langzaam uitsterven.
5. LUIZEN BESTRIJDEN MET KNOFLOOK
Bladluizen hebben ook een enorme hekel aan sterke geuren. Plaats daarom verschillende teentjes knoflook rondom de planten met luizen. Ook lavendel, salie of uien werken uitstekend. Uiteraard kun je ze ook als kruiden in je tuin planten, waardoor je altijd een preventieve en natuurlijke luizenbestrijding paraat hebt.
6. LUIZEN BESTRIJDEN DOOR ONDER TE DOMPELEN
Veel (kamer) planten kun je onderdompelen in een bak met water. Zet de plant in een emmer met water, helemaal kopje onder en laat hem een paar uur staan. Je bent dan 100% zeker van alle luizen af. Informeer van tevoren wel goed of dit met jou plant mogelijk is, want niet iedere plant kan hier tegen. Vervolgens een aantal dagen geen water meer geven natuurlijk he 😉 Je probeert je plant immers te redden.
7. LUIZEN BESTRIJDEN DOORHET GEBRUIK VAN EEN VANGPLANT
Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde vangplant. Dit is een plant die de bladluizen juist enorm aantrekt. Hierdoor verzamel je alle bladluizen op 1 plant waarna je ze eenvoudig kunt verwijderen. Gebruik bijvoorbeeld de Oost-Indische kers. Deze heeft een enorme aantrekkingskracht op bladluizen en is daarom een geschikte vangplant!
8. LUIZEN HANDMATIG VERWIJDEREN
In een beginnend stadium, of bij niet al te veel bladluizen kun je ze handmatig verwijderen. Gooi de luizen in een bakje met water zodat je zeker weet dat ze het niet overleven.
9. LUIZEN BESTRIJDEN MET EEN BRANDNETEL AFTREKSEL
Nog een ecologische methode. Vul een emmer met water en doe daarin een bos brandnetels en een aantal teentjes knoflook. Laat dit drie dagen intrekken. Hierna gebruik je het aftreksel om de planten in te spuiten. Als variatie hierop kun je ook een aftreksel van ui en knoflook gebruiken, of een combinatie van knoflook en tomatenbladeren. Nog een andere optie, neem de inhoud van een zakje tabak en laat deze drie dagen trekken in een halve emmer water. Succes verzekerd!
10. LUIZEN BESTRIJDEN MET OORWURMEN
Ook oorwurmen zijn een natuurlijke vijand van bladluizen. Je moet ze natuurlijk wel eerst vangen, en dat doe je door een bloempot te vullen met krantenpapier. Zet de bloempot vervolgens op een stok, of hang deze tussen je planten of bomen. De volgende ochtend heb je gegarandeerd een aantal oorwurmen gevangen, die je vervolgens tussen de planten met luizen plaatst. Let op: oorwurmen eten de knoppen van dahlia’s. Pas dus op als je in je tuin dahlia’s geplant hebt!
Geef een reactie